Novosadski sajam knjiga 2024 – „Radgostnik“

Objavljeno: 
25.03.2024

24.03.2024. u organizaciji SKOR-a i Sveslovenskog saveza održan je, po drugi put, recital pod nazivom „Radgostnik“.

 

Pozdravni govor održali su predstavnici organizatora Zoran Supić ispred Sveslovenskog saveza i Miloš Ivetić ispred SKOR-a.

Recital je svojom poezijom otvorila gošća iz Sremskih Karlovaca Vesna Fekete, koja je nakon predsatvlјanja izrazila zadovolјstvo organizacijom ovakve vrste manifestacije i iskazala želju za dalјu saradnju SKOR-a i institucija kulture u Sremskim Karlovcima.   

Svojom poezijom predstavili su se članovi Saveza, i iako je početna ideja bila obeležavanje sajma knjiga, buđenje proleća i Svetskog dana poezije, preovladala je rodolјubiva poezije. Pesnike je ponela emocija jer je upravo 24.03. datum obeležavanja Nato agresije na Srbiju. Takođe, i nedavni teroristički napada na nedužne posetioce koncertne dvorane u Rusiji uticali su na izbor poezije.

Pesnicima SKOR-a pridružili su se i gosti sa Kosova. Božica Vezmar iz Zubinog Potoka predstavila se publici svojom poezijom, a uz podršku mladih recitatora i muzičku pratnju. Božica Vezmar, učitelјica, pesnikinja, humanitarac, sajamskoj publici predstavila se i svojom fotografijom. Posetioci su imali prilike da vide izložbu fotografija na kojima se nalaze krajolici Kosova, poznati kulturno-istorijski spomenici i  prizori iz svakodnevnog života.

 

Muzičaka intermeca svojom muzikom upotpunjavao je kantautor i prijatelј Saveza Dragan Vučković, a publika je imala prilike da čuje i odlomke iz poetsko-proznog dela „Alisa u zemlјi čuda“.

 

Po rečima prisutnih, još jedna uspešna manifestacija koja teži ka tome da njena organizacija  postane tradicionalna.

 

Fоtоgrаfiје mоžеtе pоglеdаti putеm LINKА