Лампиони среће

Милосав Ј. Петровић
:
Лампиони среће

Издaвaч:        СКОР, Нoви Сад

Гoдинa:          2023

Урeдник:       Спец. Милосав Петровић, проф.

Рецензент:   Милош Б. Иветић, професор и песник

             Кадивка Стевановић, лекар и књижевник

Лектура:         Јована Јовановић, мср филолог

             Ивана Петровић, мср филолог

Грaфички     

дизajн

и кoрицe:       Ненад Богдановић

 

 

ИСБН:           978-86-7970-226-5    

Дoмoвинa, тo ниje мртвa грудa
кoja нaс гвoздeнoм рукoм вeжe;
тo je љубaв зa oблaк штo плoви oвудa,
зa пeсму штo сe oвдe рaзлeжe;

 

љубaв зa клaсje штo бoгaтo буja,
зa ружe штo су нa грoбљимa свeлe,
зa трeсaк лeтњих бeсних oлуja,
зa тугу птицa кoje сe сeлe.

 

Дoмoвинa, тo су свe oнe спoнe
кojимa нaс живoт зa сe спaja,
рaдoст кaд нaшa звoнa зaзвoнe,
тoплoтa мajчинoг зaгрљaja.

 

Дoмoвинa, тo су: жeљe, тajнe,
мaглa штo прeкo пoљa плoви,
тo су нaшe бajкe бeскрajнe,
дoмoвинa – тo су сви нaши снoви.

Душaн Вaсиљeв

Књига Лампиони среће представљају колаж стихова, слика и цртежа, груписаних у пет циклуса: Прекрасна је та лепота, а ти буди патриота; Да се рађа више беба, то Србији увек треба; Великани – поете с нама стално лете; Нек природа стално сија, да би била зеленија и У лифту су песме распеване, за дечицу и њихове маме.

Иако различитих наслова, сваки од наредних циклуса јесте допуна првог, јер патриотизам се огледа и у бризи о опстанку народа, очувању животне средине завичаја, пропагирању српске културе, као и у бризи за људе који нас окружују. Намењена је свим генерације, односно можемо рећи да је штиво за целу породицу.

 

D.М.

...Милосав Петровић из своје песничке радионице изроди тридесет друго поетско-стваралачко дело под симболичним називом ЛАМПИОНИ СРЕЋЕ, које је саткано од шездесетак песама, разврстаних у пет циклуса (Прекрасна је та лепота, а ти буди патриота; Да се рађа више беба, то Србији увек треба; Великани – поете с нама стално лете; Нек природа стално сија, да би била зеленија и У лифту су песме распеване, за дечицу и њихове маме). Све њих ће радо читати и памтити потомци, деца и комшије и сви они који воле риму и складне стихове.

Његов креативни мовенс представља интелектуални немир усмерен на ослобађање стваралачког и емоционалног набоја, који се свакодневно таложи у њему са жељом да осветли и читаоцу приближи животне проблеме, са конкретним предлозима за решавање истих. Темама блиским деци, родитељима и просветним радницима, аутор их римом, стихом и синтагмом приближава читаоцима. Оно што плени јесте оригиналност и чињеница да све песме по циклусима представљају акростих самог наслова циклуса.  

Милош Б. Иветић, проф.

 

... Похвала Милосаву што у свакој својој књизи обележава јубилеје познатих личности. Овога пута то су песници, чије се године рођења и смрти у овој години сустижу: Његош, Бранко Радичевић, Змај, Светолик Ранковић, Радоје Домановић, Јован Дучић, Исидора Секулић, Милош Црњански, Десанка Максимовић, Душан Радовић, Танасије Младеновић и Антоније Исаковић. Сви ови књижевни ствараоци су кроз Милосављеве стихове упамћени и опевани по најпознатијим књижевним делима и литерарном стваралаштву које је «обогатило» српску књижевност...

     Сумирајући мишљење о рукопису поетске збирке ЛАМПИОНИ СРЕЋЕ, аутора Милосава Петровића, могу са задовољством рећи да ово његово најновије песничко дело представља још један литерарни и педагошки допринос важним темама посвећених деци, њиховим родитељима и васпитачима. И не само њима. Будућа књига ће се листати и читати са изузетном пажњом јер у њој, кроз све стиховане поруке и риме, провејава истанчани дух позитивних емоција и вредних «посланица», које су превасходно упућене младима – од предшколског до средњошколског узраста...

Кадивка Стевановић

СВЕТОЛИК РАНКОВИЋ

 

Прозаиста Светолик Ранковић,

творац српског психолошког романа,

живео је тридесет пет година,

а своја дела писао без мана.

 

Богослов по образовању и оцу

Ранковић ствара роман личности,

пише последњих десет година

борећи се са много грозничавости.

 

Три су његова значајна романа:

Горски цар и Сеоска учитељица,

док се у Порушеним идеалима

назире разочаравајућа клица.

 

Судбина свих његових јунака

слична је и скоро заједничка,

увек у сукобу са светом,

али донекле и политичка.

 

Ранковић слика личности у развоју

са много ломова у човеку,

а та психолошка превирања

припадају деветнаестом веку.

 

Светолик Ранковић је рођен у Великој Моштаници, 7. децембра 1863. а преминуо је 18. марта 1899. године у Београду. Завршио је Духовну академију у Кијеву и био под утицајем познатих руских књижевника тога доба: Толстоја, Гогоља, Гончарова и других. У кратком животу од свега 35 година, активно је писао само у последњој деценији. Ипак, успео је да изнедри три значајна романа: „Горски цар”, „Сеоска учитељица” и „Порушени идеали”.   

 

СТАНАРИМА ПАТРИСОВЕ «СЕДМИЦЕ»

 

Живимо у дивном солитеру

више деценија ту нам је место,

стално се сусрећемо у лифту

и комшијски поздрављамо често.

 

Добар комшија је највећи род

верујте ми, јер то сигурно знам,

коректан, пажљив, културан, ведар

спреман да помогне - и никад сам.

 

Посебно су нам драга дечица

пошто без њих нема перспективе,

зато их младе мајке рађајте

да расту, уче и с нама живе!

 

Ђацима желим што бољи успех

нек` школа буде њихов дом нови,

станарима честитам празнике

а свима нек` се испуне снови!

 

Када бисмо средили ходнике

окречили их и поправили под,

стално бринули о хигијени...

то би нас зближило к`о прави род!

 

Јединство свих нас је неопхопдно

слога и љубав нека нас красе,

будимо ведри и предусретљиви

и држимо се сигурне трасе!

 

У Граду на Нишави,                       ВАШ КОМШИЈА ИЗ

септембра 2019. год.                        С О Л И Т Е Р А

Милосав Ј. Петровић је рођен у Моклишту, Општина Бела Паланка, где је провео дечаштво и младост. Петогодишњу Учитељску школу завршио је у Пироту 1958. године. Ванредним студијама уз рад дипломирао је 25. фебруара 1966. на Филозофском факултету у Скопљу - Педагогија са историјом књижевности народа СФРЈ. Постдипломске студије завршио је на Одељењу за педагогију Филозофског факултета у Београду (1978). Као истакнути просветни радник у сфери образовања, од Просветног савета Републике Србије добио је звање ''педагошког саветника'', маја 1984. године.

     Професор Петровић је до сада објавио 720 радова различитог жанра у педагошкој периодици, стручној и дневној штампи, али и у виду посебних књига. Његов делокруг интересовања је широк и разноврстан: историја педагогије и (пред)школства код нас и у свету, педагошка и књижевна критика, поезија за децу и одрасле, игровно-радни материјали за најмлађе, уређивачки, рецензентски и редакцијски послови, педагошка хроника и друге актуелности.

     Као професор педагогије, директор Учитељске школе и просветни саветник, обављао је бројне функције у органима управљања, општинским организацијама и на нивоу Републике. У Нишу је основао Књижевно друштво „'Ватра и живот” 1974. које је окупљало талентоване ученике свих нишких основних школа. Водећи ово друштво уредио је и публиковао пет књига ђачких радова поетског и прозног састава (заједно са неколико истакнутих нишких песника) Заједно са неколико просветних саветника, у Нишу је 1984. покренуо часопис „Унапређивање васпитања и образовања” (као зборник Регионалног педагошког завода), да би двадесет година био секретар и члан Редакције истог. У новопокренутом стручном листу за просветне раднике Ниша и југоисточне Србије „45 минута”, члан је Уређивачког одбора и аутор бројних педагошко-методичких, истраживачких и есејистичких радова. Скоро 20 година био је члан Редакције дечјих листова за најмлађе „Шарени свет” и „Малени свет”, чији је издавач  „Профон” из Земуна.

     Поред овога, у Нишу је основао Регионално друштво педагога (1977), са четири подружнице: (Алексинац, Ниш, Пирот и Прокупље) и Стручно друштво предшколских радника региона Ниш (1985), да би њима руководио по неколико година после оснивања.

     За такав интензиван и вишеслојан друштвени и педагошки рад, професор Петровић је завредио бројна стручна и друштвена призања у виду повеља, плакета, награда, диплома и захвалница разних институција и друштвених организација Града Ниша и Републике Србије. Најзначајније су: Награда са златником Републичке заједнице друштвене бриге о деци (1987), Повеља Педагошког друштва Србије (1980), Награда Педагошког покрета Србије за животно дело „Др Војислав Бакић“, Плакета „Светозар Марковић“, Републичко признање „Вук Караџић“, Статуета „Курир Јовица“, и многа друга.

Професор и песник Милосав Петровић, као истакнути стваралац у науци и поезији, уврштен је у неколико српских лексикона и енциклопедија: (1) Лексикон писаца просветних радника, Партенон”, Београд, 2003. године; (2) Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању, Клет, Београд, 2019; (3) Енциклопедија „Знамените личности Ниша”, чији је издавач Удружење стваралаца Ниша „Цар Константин”, 2020. и др. Пре две године објавио је студијску књигу Историја настанка и развоја српског писма, која је поклоњена свим основним и средњим школама Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа.

     Поред двадесет самосталних књига из своје струке и педагошких наука, публиковао је и десетак збирки поезије за децу и одрасле: Азбучни медаљони (2007), Бисерна огрлица (2013), Варнице свитања (2015), Године лете (2016),  Доброта даривања (2017), Ђаволанке и причанке (2018), Еванђелисти и апостоли православља (2019), Животна треперења (2020), Завичај у огледалу времена (2010), Јата у (уз)лету (2021) и Кад срце затрепери (2022). Ова последња књига, под називом Лампиони среће, представља 32. Петровићеву самосталну књигу.