Фестивал руско-српске поезије „Пријатељство-Дружба“ 2023

Објављено: 
07.11.2023

04. i 05. нoвeмбрa oдржан је Фестивал руско-српске поезије „Пријатељство-Дружба“ у организацији Савеза књижевника у отаџбини и расејању.

Првог фестивалског дана, у Културној станици Еђшег, промовисана су најновија дела чланова СКОР-а: Драгољуба Јанојлића, Наде Павловић и Милорада Куљића. Уредних и водитељ све три промоције била је Данијела Милосављевић.

 

05. новембра, у Културном центру Новог Сада, реализована је промоција заједничког зборника руских и српских писаца из два удружења: Савез младих писаца Санкт Петерсбурга, Русија и СКОР, Србија.

 

Уводну реч дао је председник СКОР-а Милош Иветић захваливши се Марији Јотић, председници огранка Ниш, на уложеном труду да се успостави сарадња са руским књижевним удружењима  и продуби, кроз реализује пет заједничких пројеката. Такође, захвалио се и члановима СКОР-а посебно заслужним за рад удружења: Марији Јотић, Милораду Куљићу, Дани Радуловић, Дини Заварко, Ђорђу Секулићу, Чедни Радиновић, Драгољубу Јанојлићу, Радмили Милојевић  и Ани Митић Стошић.

 

Гошћа из Санкт Петерсбурга, песникиња Аксиниа Новицкаја, пренела је поздраве руских песника и посебно председника Савеза писаца младих из Санкт Петербурга Александра Кабишева, и узела учешће у манифестацији представљајући дела руских писаца заступљених у зборнику.

 

Након речи рецензента зборника Милорада Куљића, аутори заступљени у зборника су се представили својим делима. Дела руских писаца читали су ученици чланови рецитаторске секције ОШ „Ј.Ј.Змај“ из Сремске Каменице и гимназије из Сремских Карловаца.

 

Уметнички део програма реализовали су: кантаутори Драга Вучковић и Јовген Нађ, воклане групе Божури и Василис, Клуб класичне гитаре Акорд из Бачке Паланке и Књижевно-еколошки клуб српско-јапанског пријатељства Ждрал.

 

Фотографије са фестивала можете погледати ОВДЕ.

 

Говор Марије Јотић председнице огранка НИШ, о сарадњи СКОРА-а и удружења из Русија.

 

„Као што знате одржан је свечани фестивал "Дружба-Пријатељство" дана 4. и 5. Новембра 2023. године у Новом Саду, а поводом објављивања заједничког зборника руских и српских писаца савремене књижевности. Рад на овом књижевном пројекту започет је крајем 2022 год. а завршен сада крајем Октобра 2023. год.
Овај зборник је настао као плод братске, чврсте и искрене сарадње између два братска народа. У овом зборнику непролазне вредности под насловом "Дружба - Пријатељство" учествовало је 56. еминентних руских писаца и 50. еминентних српских писаца.

 

Хвала драгој гошћи што је дошла и обогатила својим присуством ову величанствену манифестацију, председнику "Савеза писаца младих " из Санкт Петербурга Александру Кабишеву на несебичном залагању и заједничком раду, као и свим руским писцима на срдачној сарадњи која ће свакако бити настављена и даље. Хвала председнику СКОР-а Милошу Иветићу и целом руководству на свесрдној подршци.

 

 

Резултати наше двогодишње и веома успешне сарадње са "Савезом Писаца" Русије а потом и са "Савезом младих писаца" такође из Русије из Санкт Петербурга биће образложени у овом тексту, да будете прецизно упућени у сва наша међународна књижевна остварења.

Све што смо започели крајем 2021 год. и током 2022. год.окончали смо сада у овој 2023. години. Многи од вас постављају питања и нису тачно упознати шта је све "СКОР" реализовао у сарадњи са књижевним удружењима "Савезом писаца"-Русије и са "Савезом младих писаца" из Русије и долази до мешања различитих пројеката.

Све досадашње заједничке активности које смо како сам напоменула успешно реализовали, биће вам сада образложени детаљно у тексту испод као и време одржавања истих.

Успешно реализовани и завршени књижевни пројекти с којима смо отпочели крајем 2021. године а завршили их сада 2023. године овим величанственим фестивалом су:

Проjекат број 1.

1."Хиперпоема" Започето с радом Децембра 2021. завршено с радом Јула - Августа 2023.
Величанствен и јединствен књижевни пројекат у којој се Хиперпоеми налазе катрени од преко 100 наших писаца чланова Савеза књижевника у отаџбини и расејању. У овој Хиперпоеми су објављени писци из 94 земаља на преко 50 језика и сви учесници ће накнадно добити Сертификате.

Пројекат број 2.

2. Културни магазин "Humanity", започет с радом Септембра 2022. год., завршен с радом Септембра 2023. год.

У магазину је објављено на енглеском језику 58 српских писаца Савеза књижевника у отажбини и расејњу и имали су част да буду представљени и читани на свим континентима у преко 50. земаља у свету.

Пројекат број 3.

3. Зборник "Дружба - Пријатељство", започет с радом крајем 2022 завршен с радом Октобра 2023. год.
Успешно је окончан и поводом чијег објављивања је и одржан овај фестивал. Имали смо част да препев наших песама и корекцију превода на руском језику врше и руски писци који су и заступљени у овом зборнику.

Пројекат број 4.

4. Међународни фестивал поезије у Санкт Петербургу под називом "Всемоезии" одржан дана 25.-26.03.2023

Учествовало је свих 50 наших српских писаца чланова Савеза књижевника у отаџбини и расејању. Фестивал је организовала Руска федерална агенција за културу "РУФМА" Овај фестивал посвећен је Дану поезије и одржава се у Санкт Петербургу већ пету годину заредом. Основала га је песникиња и лауреат културе, ванредни професор на катедри за језик и књижевност са академским звањем из Санкт Петербурга Стефанија Данилова.
Пријаву за наше учешће на овом фестивалу на нашу молбу извршио је председник "Савеза младих писаца" Александар Кабишев из Санкт Петербурга. На наш захтев пријавио је за учешће све наше писце и њихове радове који су учествовали у овом зборнику "Дружба-Пријатељство". Други део фестивала у којем би се наставило такмичење наших писаца у другом кругу такмичења из политичких разлога који су свима нама познати није одржан. Сви наши писци добили су и Сертификате који су им подељени и имали смо част да будемо представљени широј руској јавности.

Пројекат број 5.

5. Руско -Српски фестивал поезије који је одржао "Савез младих писаца" из Русије у Санкт Петербургу,  одржан дана 17. и 18. јуна 2023

У организацији и под руководством председника Савеза професора Александра Кабишева, а поводом и у част издавања овог заједничког зборника. На овом фестивалу су, под истакнутом српском заставом и под истакнутом руском заставом које су стајале и вијориле се једна поред друге представљени сви наши песници учесници овог зборника и с поносом истакли име "СРБИЈА - СКОР" и наша имена.

Ово је 5 успешно реализованих и окончаних међународних књижевних пројеката између нашег СКОР-а и "Савеза писаца Русије" са седиштем у Санкт Петербургу, и "Савеза писаца младих " из Русије такође из Санкт Петербурга.

Хвала нашем председнику СКОР-а Милошу Иветићу и целом руководству на свесрдној подршци и сарадњи.“